5 perkara blog anda tidak mendapat sambutan

Salam Alaikum .
Tajuk kali ni, bajet macam dah lama jadi blogger. Mohon jangan kecam saya . Peace 
Sebelum aku jadi blogger, aku pembaca dan sekarang aku masih membaca blog blog anda. Makanya, aku nak listkan 5 perkara yang menyebabkan aku takkan pergi balik dekat blog blog terpilih, kecuali dengan agenda yang tertentu. Ahaha .. 

1. Background & colour
Pemilihan background adalah sangat penting. Pastikan background blog anda tidak bewarna suram atau terlalu garang. Contohnya : colour hitam. Orang yang ada masalah rabun macam aku, akan ada masalah untuk membaca dengan background colour hitam, font pulak kau pakai colour merah. Memang aku tak bacalah, kecuali penulisan memang menarik, aku akan terus baca. :)

2. Fonts / Tulisan 
Pilih fonts yang mudah dibaca. Takperlu nak kreatif sangat sampai berbulu mata nak baca. Dan colour tuu penting ! Kalau backgound colour putih, pastikan fonts bukan colour putih. Kalau putih jugak, macam mana aku nak baca ? =.="

3.Widgets *betulke ejaan aku niih ? 
Dekat sidebar tuu, letak widgets yang mendatangkan faedah sudah. Takpayah nak letak widgets jam & calendar. Buat apa nak letak, sedangkan kau online pakai laptop dekat bawah tuu pun dah ada jam & calendar. Kau online pakai phone dekat atas pun ada dah jam & calendar. Melainkan kalau kau nak letak waktu azan & calendar hijrah. Itu dimaafkan. :) 
pastikan cursor kau tuuu , takde laah over sangat sampai menyusahkan orang nak membaca ;)

4. Penggunaan bahasa dan ejaan 
Yang ni macam nak mengata dekat diri jugak. Ahaha. Kalau kau guna Bahasa Melayu tolong jangan guna bahasa eeeuuuuuuwwww bak kata Anuar Hadi .. Geli sihh nak baca. Contoh bahasa eeuuuuwwwww "  titeuw x syukeeee taueeewww  " Serius menyampah. Dushhhhhh .. 

5.  Tajuk & Isi 
Tajuk kau pasal kucing, tapi kau cerita pasal kambing. Kau ni sebenarnya kenal ke tak kucing dengan kambing ? Eerrrrrrr ... 
Tapi, kadang kadang aku paham yang korang tak tahu nak letak tajuk apa kan sebenarnya ? Makanya terjadilah tajuk kucing, isinya kambing .. kuang kuang .. 

Sekian. Kalau aku terlalu melampau maafkan aku ^^ . Itu sekadar pandangan dari aku yang masih baru dalam alam maya nii ;) Fikirkan positif, maka positiflah kamu ^,^ 

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Kim Chaa

Kim chaa @ KC 23. Student. Part Time Blogger. Any inquiries or collaboration you can contact me by my email at aniesa94ahmad@gmail.com.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. agree. hihii part yang background putih tulisan putih. nampak kosong nak baca mende. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn .. sebenarnya background dgn colour font, tuu memainkan peranan penting. Silap pilih kaler, hancusss

      Delete
  2. Betul...salah satu perkara yang akak belajar dalam dunia blogger ni..proses belajar yang berterusan dan sentiasa...demi demi hari perlu perbaiki segenap aspek..bukan mudah tapi in sha Allah boleh..dan sampai saat ini akak basih lagi bertatih..ukhuwahlah sumber semangat..alhamdulillah..terima kasih atas ingatan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama . Ni sebenarnya lebih kepada ingatkan diri sendiri. Heehe

      Delete
  3. salam saya akui saya pon cerewet dan mengfollow blog orang . bukan sombong tapi saya tengok input. sebab untuk jadi positive kita kena terdedah dengan benda2 positive-prof muhaya.


    sebelum saya follow sesuatu blog saya akan datang dua tiga kali then baru follow .

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam .. a'ah, sama laa, selalu akan terjah dua tiga blog dia, dh puas hati baru follow :D

      Delete
  4. haa betul tu.. tapi sy tak pernah peduli pun semua tu, asal puas hati sudah.. hohoo

    ReplyDelete
  5. Hahaha.. setuju sangat sis.. Kebnyakkan dulu lelaki lah background hitam.. mcm kmurungan sje. serg xdah. ada gak lahs esetengah ann.. btw, manfaat your entry.

    ReplyDelete
  6. ahaa...betul lah tu..5 perkara tu perlu di elak..share sesuatu yg menarik baru org nak baca kan..blog sis JM tu pun perlu byk perbaiki lagi

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas, dah baca komen lah, nanti saya balas ^^