Jom Bayar PTPTN


Salam Alaikum ^^

Petang tadi sebab tak tahu nak buat apa, makanya aku pun bukaklah website PTPTN sebab nak check kenapa surat bayar hutang tak sampai sampai lagi. 

Bila dah check barulah tahu yang PTPTN tak hantar surat. Huhu




Aku habis belajar bulan April 2015. Jadinya terpaksalah bayaran kos ujrah sebanyak RM 20.

Ikutkan nak pergi bayar hutang tuu dah lama, tapi disebabkan takde masa maka aku pun asyik tangguh je nak pergi pejabat PTPTN. *nabi sulaiman lagi busy dari engko sempat je buat semua kerja :/ *

Total baki hutang KimChaa =.="

Untuk yang tak tahu macam mana nak check baki hutang PTPTN , korang boleh pergi ke website PTPTN , pastu pilih Laman Web Rasmi. Bila dah masuk website rasmi klik dekat bahagian penyata.

Yamg dibulatkan tuu bahagian penyata


Lepas dah klik dia akan suruh masukkan no. I/C korang.



Dah masukkan no I/C dia akan keluar PENYATA KIRA KIRA PEMBIAYAAN UJRAH  ( kalau korang guna pembiayaan ujrah, kalau konvensional mungkin naik pembiayaan konvensional ).

Klik dekat penyata tu. Seterusnya akan keluar macam ni : 


Masukkan No I/C  dan kata laluan masa mula mula engko daftar PTPTN. Kalau tak ingat tekan je terlupa kata laluan. ^^

Dah siap semua dia akan keluarlah statement hutang engko dan engko pun ber TT_TT

Masa dapat duit bergumbira bila nak bayar pun bergumbira lah yeee :p 

Jom bayar hutamg PTPTN ^^ . Tak bayar hutang nanti susah masa mati. 

Taknak bayar sila buka quran surah Baqarah ayat 282 baca tafsir dia ok ^.~ 




Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Kim Chaa

Kim chaa @ KC 23. Student. Part Time Blogger. Any inquiries or collaboration you can contact me by my email at aniesa94ahmad@gmail.com.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. nasib baik kak ima tak kena ptptn .. xpe, bayar slow2 :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih kim chaa sebab ingatkan opi :D

    ReplyDelete
  3. takpe mulakan dulu mana yg patut, tak bayar sekaligus pun takpe :) even Hana dapat pinjaman MARA pun nanti kena fikir banyak gak nak kena bayar ni :(

    ReplyDelete
  4. "nabi sulaiman lagi busy dari engko sempat je buat semua kerja"


    yang ni lawak :D hahahahah :D

    ReplyDelete
  5. Bayar sikit sikit InshaaAllah habis jugak nanti :)

    ReplyDelete
  6. saya ada share cara pembayaran online utk ptptn & lain2 :)

    boleh singgah sini kalau nak refer.. hehehe

    INFO PTPTN by emyamelia

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas, dah baca komen lah, nanti saya balas ^^