Perkara Yang Perlu Dilakukan Oleh Blogger


Salam Alaikum ^^ 

Petang nih nak kongsikan perkara yang perlu dilakukan oleh seorang blogger. 

Aku tahu, aku tak layak nak cakap hal nih tapi tetap nak cakap untuk peringatan kepada diri sendiri. 

Sumber : Media Sosial


Perkara Yang Perlu Dilakukan Oleh Blogger 

1. Blogwalking 

Blogwalking nih maksudnya kau pergi jalan jalan dekat blog lain dan tinggalkan jejak serta bagitahu kepada orang lain yang kau pun ada blog macam dia. Sambil kau pergi jalan, sambil kau jemput orang datang blog kau.  Blogwalking nih mudah, cuma jadi tak best bila internet slow. =.=" 

2. Follow 

Sebenarnya follower nih penting. Dengan follower lah kau rasa ada orang baca blog kau dan rasa semangat lagi nak menulis sebab kau tahu ada orang yang akan baca ^^  Untuk semua follower aku, aku nak ucapkan terima kasih kerana menyumbangkan semangat untuk aku. 

3. Komen 

Komen nih walaupun nampak kecik je fungsi dia, tapi sebenarnya komen nih macam makanan tambahan untuk blogger. Perkara paling bahagia untuk aku bila ada orang tinggal komen :D

4. Entry 

Entry nih memang wajib lah untuk blogger. Kalau kau takde entry, macam mana orang nak buat semua yang kat atas tuuh ? Takde idea ? Cari idea :) 


Sekian , 
Tips dari blogger picisan 
Kim Chaa



Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Kim Chaa

Kim chaa @ KC 23. Student. Part Time Blogger. Any inquiries or collaboration you can contact me by my email at aniesa94ahmad@gmail.com.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

36 comments:

  1. hehe btol btol betul...
    jemput bw bog saye ;)
    http://aliya30.blogspot.my
    #follower awk yg ke 147

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih jemput ^^ nanti sy singgah :D

      Delete
  2. Hehe, betul tu betul. Benda wajib semua ni untuk blogger ;p

    ReplyDelete
  3. Sama-sama. Eh? Well, saya one of the follower awak. Hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaah .. saya pun follower awk jugak :p

      Delete
  4. okay. sy tggal kan komen. jejak saya cepat! haha

    ReplyDelete
  5. im commenting because i want to make your day :) stay happy dear ~

    ReplyDelete
  6. sekarang ni rasa paling penting komen tu, macam orang sudi baca entri kita :) terima kasih sangat sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ~~~~ rasa appreciate apa yg kita taip >v<

      Delete
  7. Banyak lagi blogger kena buat, bukan setakat yang Kim Chaa sarankan. Apa pun iyu adalah ciri-ciri yg perlu ada pada blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah betul tu. Apa yg sy srankan tuu cuma basic asas je . Bnyk lg perlu belajar ^^

      Delete
  8. Betul ! setuju part komen tu. Lepas publish satu entry ja, mesti berharap ada komen. haha

    ReplyDelete
  9. betul sangatt semua perkara diatas .!

    ReplyDelete
  10. salam , akak dah terkurang entry nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cepat akak cari semangat taip entry ^^

      Delete
  11. btul sgt tue. blogger baru lg rasa dihargai lpas otai2 sudi singgah dan tinggalkan komen

    ReplyDelete
  12. Part komen tu, mmg melompat kalau bukak blog ada org komen. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha .. amboi... selalunya buat lompat bintang ke ? :p

      Delete
  13. setuju sangat!!!!! komen lah jiwa pengubat lara hati sang blogger! lagi2 kalau dpt komen dari blogger yg superb! terus maju kim chaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terus maju kim chaa demi negara .. hahah

      Delete
  14. internet lak buat hal bila nak blogwalking. hmm

    ReplyDelete
  15. saya ramai follower pun sebab blogwalking. Blogwalking sangat membantu untuk dapatkan ramai follower

    ReplyDelete
  16. betoi-betoi ! BW tu penting wo. kalo mls BW tp nak org baca blog kita mmg mimpi je la hehe

    ReplyDelete
  17. Merindui zaman blogging dulu. Sekejap masa berlalu. Rupanya dah 8 tahun berblogging.

    ReplyDelete
  18. Yeah :) Datang singgah klik en.nuff 2x ^^

    ReplyDelete
  19. Setuuuuujuuuuuuuuuuuuu:) rajin2...

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas, dah baca komen lah, nanti saya balas ^^