REVIEW BUKU : Pelukis Jalanan Teme Abdullah



Salam Alaikum ^^ 



Tajuk : Pelukis Jalanan
Penulis : Teme Abdullah
Keluaran : Iman Publication
ISBN : 978-983-2423-29-4
Harga : RM 25 Sem. Malaysia
RM 28 Sabah/Sarawak


Sinopsis Buku : 

Kisah si pelukis jalanan : 

  1. Dapat biasiswa ke luar negara
  2. Terkandas di A-Level
  3. Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
  4. Kerja di fast foof restaurant untuj survive
  5. Bank account balance = €0
  6. Ditikam belakang oleh rakan sekelas
  7. Sebulan makan nasi + telur + garam
  8. Mula melukis di jalanan
  9. Lukisan mula menempah nama di instagram
  10. Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukanya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." - Teme Abdullah

Sinopsis dari Aku : 



Buku ini mengisahkan tentang anak muda yang membuak darah muda. Bagaimana seorang anak muda yang berkeras menentang arus pendidikan formal dan berpendirian  pembelajaran itu buang masa, buang tenaga, dan membantutkan kerja kerja dakwah. Dan ini semua kerja orang kafir. Itu prinsip yang dipegang oleh Teme.


Situasi, keadaan, nasib, rezeki, kesusahan, bakat. Itu semua pinjaman daripada Allah. Dia telah rancang untuk kaliam gunakan semua itu untuk kembali pada-Nya. Itu semua peluang.

Buku ni jugak banyak membuka mata aku, kalau kita rasa kitalah manusia paling susah, ternyata kita salah. Part paling menyentap hati aku kisah tentang ayam goreng. Serius sedih ! Selama ini aku selalu mendongak ke atas sampaikan aku terlupa terlalu ramai yang merangkak di bawah kaki aku.


Kau boleh memilih untuk terus lari dari masalah. Tetapi itu hanyalah penyelesaian sementara. Jangan lari, hadapinya dengan penuh gaya. InsyaAllah, kau akan berjaya.

Paling aku geram bila baca part Teme kena tikam belakang dengan orang yang dia percaya. Part yang menyedarkan aku don't judge a book by it's cover ialah Morgan. First aku baca pasal Morgan, aku benci dengan dia dan bila tahu pasal Morgan terus rasa bersalah sebab salah anggap.

Selepas baca buku nih, setiap kali tengok permandangan cantik terus mulut aku ucap SUBHANALLAH sebab aku terbayang bayang ayat Teme.

JIKA TERLIHAT KECANTIKAN INGATLAH PENCIPTANYA













Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Kim Chaa

Kim chaa @ KC 23. Student. Part Time Blogger. Any inquiries or collaboration you can contact me by my email at aniesa94ahmad@gmail.com.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. ni nak kena betul faham ni kalau baca...sayangnya lama dah tak baca...aishhh...buku kat BBW masih byk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sally kena baca buku niih. Rugiii oooh bila tak baca :p

      Delete
  2. ni nak kena betul faham ni kalau baca...sayangnya lama dah tak baca...aishhh...buku kat BBW masih byk...

    ReplyDelete
  3. saya baca ni, terus follow teme kat instagram ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Follow follow, tak rugi pun kalau follow dia :D

      Delete
  4. salam..
    hmmmm nangis sebab tak baca lagi hahah :(

    ReplyDelete
  5. nak masuk dalam wishlist jugak ni :) hehe

    ReplyDelete
  6. ada nampak buku ni kat kedai buku hari tu, tapi, duit x cukup la. hehee

    ReplyDelete
  7. macam mana nak beli buku ni..

    ReplyDelete
  8. Macam mana nak buy this book? i love the review

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli online search je dekat instagram #pelukisjalanan . Nanti akan jumpa online shop yg jual :) ataupun boleh je beli dekat bookstore MPH, POPULAR, SMO BOOKSTORE, HASANI BOOKSTORE. ^^

      Delete

Pecah kaca, pecah gelas, dah baca komen lah, nanti saya balas ^^