Checklist : Sebelum Masuk Kolej / Universiti


Salam Alaikum ^^ 


Entry kali niih aku nak kongsikan senarai semak atau mat saleh sebut checklist sebelum korang sambung belajar. Aku tahu, korang mesti kelam kabut kan, tak tahu nak bawak apa, nak pakai apa nanti. Jangan risau, aku tolong korang. ^^ Sebenarnya checklist niih aku dapat daripada group whatsapp. Jadinya aku copy paste dekat sini bagi mudahkan urusan kalian. 

PAKAIAN

👖Baju melayu, sampin etc [lelaki]
👖Baju kurung, jubah etc [perempuan] 
👖T-shirt
👖kemeja lengan panjang/pendek
👖Inner labuh lengan panjang colour hitam [muslimah] (ni untuk orientasi ,sebab korang akan dipaksa memakai tshirt pendek )
👖Seluar - tracksuit, slack
👖Kain batik [perempuan] & kain pelikat [lelaki]
👖Sweater/cardigan
👖Tudung 


FOOTWEAR

👢Kasut yang bertutup
👢Kasut sukan 
👢Sandal atau any footwear untuk jalan-jalan
👢Socks



TOILETRIES

💡Sabun mandi
💡Syampu
💡Pencuci muka
💡Ubat gigi & berus gigi
💡Baldi/bakul untuk letak toiletries tu
💡Baldi utk basuh baju
💡Gayung
💡Bakul/baldi baju kotor
💡Sabun basuh baju 
💡Softener
💡 Hanger (Bawa banyak-banyak ye). 
💡Sepit baju 
💡Berus baju
💡Duit syiling byk2..(utk washing machine incase korg busy, tp jgn biasekan)


STATIONARY

💺Test pad
💺Pens, pencils, liquid paper/correction tape, rulers, erasers, glue
💺 A4 papers
💺Stapler
💺Penebuk lubang
💺Paper clip
💺Pencil case
💺Note book( ni sgt penting, kalau boleh ready 4/5 utk lain2 subjek)
💺File

FOOD AND DRINKS

Biskut, roti, cereals
Instant noodles
Gula2
Air 3 in 1 (utk breakfast)
Etc


ROOM

🛏Cadar and sarung bantal 
🛏Bantal(biasenya xde)
🛏Selimut/comforter
🛏Tong sampah kecil
🛏Alas kaki
🛏Padlock (untuk locker)
🛏Pewangi locker
🛏Cermin kecil (ikutlah)
🛏Newspaper/kertas/pembalut hadiah utk alas dalam locker


💻GADGETS AND ELECTRICAL APPLIANCES💻

⌨Laptop & charger
⌨Handphone & charger & earphone & powerbank (kalau ada)
⌨Pendrive
⌨Extension wire


💊EMERGENCY KIT💊

💉Ubat-ubatan (kalau ada sakit)
💉Vicks
💉Minyak gamat
💉Hansaplast plaster
💉Minyak angin 

PERSONAL CARE

🔑Bedak,perfume, Cotton buds, Nail clipper, Sikat, Minyak rambut


RELIGIOUS THINGS

📚Al-quran
📚Telekung & sejadah(p)
 📚Kopiah/songkok & sejadah [lelaki]


OTHERS

🔊Tupperware, sudu, garfu, gelas, botol air, pinggan, mangkuk


Jangan lupa sijil-sijil dan dokumen yang diperlukan...bgi memudahkan urusan pendaftaran:

- Sijil Kelahiran
- Kad Pengenalan
- Surat tawaran
- Sijil STPM/STAM/Matrikulasi/Diploma
- Sijil SPM
- Sijil Muet
- Sijil berhenti sekolah
- Sijil Kokurikulum
- Salinan slip gaji
- Salinan kad pengenalan ibu bapa
- *Laporan kesihatan yang lengkap* (medical check up)
- Gambar berukuran passport (10 keping)

*Peringatan, pastikan setiap dokumen dan sijil disahkan, sertakan sekurang-kurangnya 5 salinan untuk setiap dokumen dan sijil*


Notes : 

Aku rasa lelaki tak akan ikut list niih sebabnya banyak sangat benda nak bawa. Mana muat satu beg. Haha 

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Kim Chaa

Kim chaa @ KC 23. Student. Part Time Blogger. Any inquiries or collaboration you can contact me by my email at aniesa94ahmad@gmail.com.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. wah.. baru terfikir nak bwat entry mcm nie,, tp x apa lahr :D

    ReplyDelete
  2. gayung tu legend. memang macam tak perlu tp tersangatlh perlu untuk emergency..
    pewangi loker wajib!

    list camni memang penting bila duduk kolej. thanks kim chaa!

    ReplyDelete
  3. apa yg penting? dokumen, alat komunikasi, dan baju... lupa 3 ni masak la nnti time register... haha.. lain2 barang tu masa dh sampai boleh beli pergi cari takpun ada je dorg jual dkt kolej kediaman tu..

    kasut bawa je 1 pasang kasut sukan (casual) & sandal satu.. Selamat dtg ke universiti..

    ReplyDelete
  4. thanks kim chaa share entry ni.. senang sikit nak prepare..hehe

    ReplyDelete
  5. Huhuhu..saya yang perempuan ni pun rasa list ni panjang.. naseb baikla saya tak jumpa list ni masa2 awal2 nak masuk belajar dulu, kalau tak mesti pening kepala..XP

    Kebanyakan kelengkapan sebenarnya subject to change sebab bergantung pada u/kolej dan peringkat pengajian.. But thumbs up for such a comprehensive list, especially part sijil2 dan dokumen2 penting..! ^^d

    ReplyDelete
  6. Wow.. Banyaknya check list..
    Nice sharing..

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas, dah baca komen lah, nanti saya balas ^^