Ujian atau Hukuman ?


Salam Alaikum ^^



Aku suka dengar ceramah dari Mufti Ismail Menk sebabnya Bahasa English yang beliau gunakan mudahkan untuk aku faham. Aku start minat dengar kuliah beliau, masa aku tengh practice listening untuk MUET. Lagipun penyampaian dia menarik. Mufti Ismail Menk tunjukkan yang islam itu agama yang mudah tapi jangan dipermudahkan :) 

Dalam salah satu ceramah Mufti Ismail Menk, beliau ada cakap yang kita nih manusia bila ditimpa masalah, kita selalu rasa yang masalah yang datang tuh ujian. Kita selalu lupa nak ingatkan diri kita, kemungkinan masalah yang datang kepada kita tuuh hukuman akibat dosa-dosa kita. 

Apa bezanya Ujian dan Hukuman ? 

Ujian datang kepada orang yang dekat dengan Allah, sedangkan hukuman datang kepada manusia yang sering melakukan dosa dan maksiat.

Makanya, banyak banyaklah istighfar. Dalam kita istighfar pun, kadang kadang kita masih melakukan dosa. :(



video tak berkaitan dengan entry 

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Kim Chaa

Kim chaa @ KC 23. Student. Part Time Blogger. Any inquiries or collaboration you can contact me by my email at aniesa94ahmad@gmail.com.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ooo begitu.. ujian dan hukuman tu berlainan ye.. kalao ujian tu bagaimana pula?

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian :)

    Theathra.blogspot.my

    ReplyDelete
  3. hurm...terfikir sejenak...
    setuju dgn kim chaa...

    ReplyDelete
  4. Mufti Menk besttt. Betul tu KC. If tak silap dia ada juga cakap if nak tahu itu ujian atau sebab dosa, check balik hubungan kita dengan Allah.

    Nice sharing KC!

    ReplyDelete

Pecah kaca, pecah gelas, dah baca komen lah, nanti saya balas ^^